Køkken og Sundhed2018-05-31T07:22:21+00:00

Køkken og Sundhed

På Køkken og Sundhedslinjen kan de studerende få indblik i og kompetencer inden for forskellige køkken- og sundhedsområder. Det er hensigten at målrette de studerendes interesser, kompetencer og ressourcer mod erhvervslivet inden for køkken- og sundhedsområdet. De studerende får mulighed for at afprøve forskellige køkken- og sundhedsfærdigheder, som sideløbende understøttes af virksomhedspraktikker, hvor de studerende får indsigt i og viden om struktur og arbejdsforhold på en arbejdsplads.

På Basen prioriterer vi at drive eget køkken/kantine med produktion af friske og sunde måltider, og inddrager de studerende på Køkken og Sundhedslinjen i alle arbejdsgange og processer af denne drift. Vi har faste leverandører, og alt mad laves fra bunden – af gode og friske råvarer.

De studerende skal på Køkken & Sundhedslinjen blive i stand til at træffe sunde madvalg – både for dem selv og for andre. De skal udvikle egne holdninger til mad, madoplevelser, madglæde samt livskvalitet, og de skal lære at eksperimentere ud fra grundlæggende madlavningsteknikker samt i forhold til smag og konsistens.

På Køkken og Sundhedslinjen er der således mulighed for at gå i detaljer og være kreativ med forskellige råvarer, og der er mulighed for at udvikle viden om sundhed, økologi og bæredygtighed.

Underviserne på Køkken og Sundhedslinjen er fagligt kvalificerede inden for køkken og sundhed. Dette giver de studerende mulighed for at udvikle særlige og specifikke kompetencer og færdigheder inden for fire fokusområder:

  • Gastronomi
  • Ernæring
  • Krop
  • EGET speciale

Gastronomi

Her arbejder de studerende med råvarer og produktion af mad, hvor smagsoplevelse er i fokus. De studerende vil, i samarbejde med hele køkkenholdet, få mulighed for at afprøve forskellige ansvarsområder i køkkenet. De studerende får viden om og færdigheder i at udvælge og klargøre forskellige råvarer samt selve arbejdet med at tilberede retterne.

Eksempelvis skal kød, fisk og grøntsager renses og udskæres. Herefter kommer arbejdet med at koge, stege, grille, bage og lave saucer, supper, salater mm. Samtidig skal de studerende arbejde med den æstetiske dimension i forhold til, hvordan mad kan arrangeres dekorativt og appetitvækkende.

Ernæring

De studerende kommer til at arbejde med kost, fødevarer, sygdomsforebyggelse, ernæringsfysiologi, folkesundhed, sundhedsfremme, forebyggelse, miljø og forbrug.

De studerende får kompetencer til at analysere og forklare sammenhænge mellem kost og menneskers velfærd.

De studerende får færdigheder i at kunne formidle viden om fødevarer, sund mad og livsstilsændring.

De studerende kommer til at arbejde med samspillet mellem fysisk aktivitet og ernæring.

Krop

De studerende kommer til at arbejde med kroppens betydning – for identitetsdannelse, selvopfattelse og socialisering, og vil få praktiske færdigheder indenfor idræt og bevægelse.

De studerende får mulighed for at udvikle kompetencer inden for krop, træning og bevægelse. Yderligere vil de studerende få viden omkring anatomi og fysiologi. De studerende vil tilegne sig færdigheder både teoretisk og praktisk i forhold til forebyggelse og sundhedsfremme med fokus på krop og bevægelse.

EGET speciale

Her har de studerende mulighed for at komme med et specifikt interessefelt, som de gerne vil fokusere og dermed udvikle og videreudvikle kompetencer og færdigheder inden for. Det kan være alt, der befinder sig inden for området køkken og sundhed.

Det kan eksempelvis være, hvis en studerende har en stor interesse for at lave og designe kager, så tilgodeser og tilrettelægger Basen et forløb, hvor dette bliver en mulighed. Næsten alt er muligt på EGET speciale.

Mulige erhvervspraktikker og uddannelsesveje inden for Køkken & Sundhedslinjen:

  • Kok

  • Diætist

  • Smørrebrødsjomfru

  • Bager

  • Slagter

  • Tjener

  • Kostvejleder

  • Sundhedskonsulent

  • Konditor

  • Fysioterapeut

  • Massør

Har du spørgsmål?

Du er altid velkommen til at kontakte os.

Basen STU i Nordsjælland
Afdelingsleder Emilie Schou
Telefon: +45 2252 4017
Mail: esc@basen.dk

Basen STU i København
Afdelingsleder Christine Pehrson
Telefon: +45 6162 0267
Mail: cpe@basen.dk